Historia

 

monaspasset

Monäsrodden som företeelse växte fram ur ett intresse för båtar i allmänhet, och allmogebåtar isynnerhet, av ett gäng monäsbor. Detta s.k. gäng började bygga fälbåten Monäspasset hösten 1999 och sjösättningen skedde följande vår.

Diskussioner fördes om man kunde arrangera någon form av allmogebåtsträff, alternativt rodd/seglats, i egen regi med Postrodden mellan Holmön och Björköby som förebild. Planerna finslipades och diskuterades och sommaren 2001 arrangerades den första Monäsrodden som genast blev en publikframgång och succé. Sedan dess har rodden arrangerats varje sommar med lite varierande program och en trogen publikskara som tilltagit i antal år från år.

Sedan dess har intresset för allmogebåtar spritt sig inte bara till grannbyarna utan även till grannkommunerna varvid antalet deltagande båtar årligen också ökat. Monäsrodden arrangeras varje år det sista veckoslutet i juli och en god hand med vädrets makter har sett till att sommarvädret visar sig från sin bästa sida varje gång rodden hålls.